Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Спілкуємося дистанційно: особливості кампанії декларування - 2020

опубліковано 18 травня 2020 о 14:46

Сьогодні державні податкові інспекції, використовуючи усі методи, роз’яснюють порядок проведення деклараційної кампанії 2020 року. Відповідно до її умов, громадяни зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2019 рік та сплатити податки. Окремі категорії громадян мають право подати декларації для отримання податкової знижки.

Для того щоб більш детально роз’яснити умови цієї кампанії, на питання громадян під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповів начальник Високопільської ДПІ Новокаховського управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Руслан Яковчишен.

Яку декларацію необхідно подати задля отримання податкової знижки?

Відповідь. З 1 січня 2020 року податкова декларація про майновий стан і доходи подається за новою формою затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 з урахуванням змін, внесених наказом МФУ від 25.04.2019 р. № 177.

У новій формі податкової декларації для платників податків, які декларують право на податкову знижку, введено окрему позначку у розділі категорія платника, у зв’язку з тим, що такі платники мають окремий граничний строк подання податкової декларації — по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Крім того, у новій формі декларації передбачено окремий додаток Ф3, в якому і здійснюється розрахунок суми податку, на яку зменшується податкове зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв'язку із використанням права на податкову знижку.

За яких умов необхідно декларувати дохід від продажу  власно вирощеної сільськогосподарської продукції?

Відповідь. Доходи, що отримують громадяни від продажу власної сільськогосподарської продукції, яка вирощена безпосередньо ними на земельних ділянках, не декларуються і податок на доходи фізичних осіб не сплачується, якщо розмір земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства та/або земельних часток (паїв), виділених в натурі (на місцевості) не перевищує 2 га.

Якщо розмір земельних ділянок, перевищує 2 га, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах, тобто такий дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з таких доходів.

В які терміни необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи у 2020 році?

Відповідь. Законом України від 17 березня 2020 року №533 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)» передбачається,  що до 1 липня 2020 року подовжено термін подання річної декларації про майновий стан і доходи.

При цьому, суму податкового зобов’язання, яке платниками визначено в декларації до сплати, необхідно сплатити до 1 жовтня 2020 року.