Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо новацій застосування РРО

опубліковано 18 травня 2020 о 12:24

Днями у Новокаховському управлінні Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбувся черговий сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему „Новації застосування РРО”, під час якого були надані відповіді на запитання абонентів щодо використання РРО, у т.ч. новітніх програмних РРО. На запитання платників податків, які зателефонували, відповідала завідувач сектору податкових сервісів Новокаховського управління Ірина Томашевська.

 Питання: Що таке програмні РРО, і чи потрібно застосовувати додаткові кошти для їх придбання?

Відповідь: Закон України від 20 вересня 2019 року № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» (далі-Закон) відкрив можливість використовувати замість традиційних РРО спеціальні програми призначені для реєстрації розрахункових операцій – програмні РРО.

Таку програму можна буде встановити на будь-який «гаджет», у тому числі і на смартфон. При цьому Закон прямо зобов’язує контролюючий орган забезпечити безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання. Тобто, безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її підтримка.

Питання: Чи змінилися терміни запровадження нових правил використання РРО?

Відповідь: Так. Відповідно до Закону України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)», відтерміновується на три місяці обов’язкове введення РРО для всіх категорій підприємців-спрощенців.

Закон України від 20.09.2019 року № 128-ХІ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та Закон України від 20.09.2019 року № 129-ХІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» набирають чинності з 1 серпня 2020 року (раніше – з 19 квітня 2020 року).

Нові терміни такі:

         - до 1 серпня 2020 року продовжено можливість впровадження застосування програмних РРО;

         - з 1 січня 2021 року повинні застосовувати РРО платники єдиного податку другої – четвертої груп, які здійснюють реалізацію товарів через мережу Інтернет, лікарських засобів, ювелірних виробів, вживаних товарів, технічно складних побутових товарів, діяльність кафе, ресторанів, тощо, діяльність туристичних агентств та діяльність готелів;

         - з 1 квітня 2021 року реєстратори розрахункових операцій та / або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються лише платниками єдиного податку першої групи.

Питання: Чи є можливість зареєструвати РРО (касовий апарат) не відвідуючи податкову?

Відповідь: Так. У зв`язку з заходами, спрямованими на запобігання виникнення коронавірусної хвороби (COVID-19) та попередженням інфікування і поширення вірусних інфекцій, пропонуємо утриматись від відвідування центрів обслуговування платників, та для реєстрації реєстратора розрахункових операцій подати до податкового органу заяву за ф. № 1-РРО онлайн. Така можливість надана через приватну частину Електронного кабінету https://cabinet.tax.gov.ua (з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг). Також, вхід до Електронного кабінету здійснюється через офіційний веб-портал ДПС http://tax.gov.ua .

У розділі «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету необхідно створити документ за формою «J1311401 – Заява про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-РРО». Усі розділи реєстраційної заяви за ф. № 1-РРО необхідно заповнити.

При заповненні реєстраційної заяви за ф. № 1-РРО у розд. 5 «Сфера застосування відповідно до Державного реєстру РРО» платник обирає потрібну інформацію щодо сфери застосування РРО з довідника в спливаючому вікні за посиланням: «розд. 5 «Сфера застосування відповідно до Державного реєстру РРО»/«Пошук у довіднику»/«код» та «назва» сфери застосування РРО».