Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про застосування РРО на «гарячій лінії»

опубліковано 03 березня 2021 о 08:14

У Новокаховській ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбувся черговий сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему «Особливості використання РРО у підприємницькій діяльності».

На запитання абонентів відповідала спеціаліст Новокаховської ДПІ Ірина Томашевська. До вашої уваги пропонуємо найактуальніші з них.

Чи застосовуються у 2021 році вимоги законодавства щодо кешбеку та штрафних санкцій?

Відповідь: Відповідно до норм Закону України від 01 грудня 2020 року № 1017–ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій»,

скасовано штраф за невідповідність готівки в касі, неподання звітності з використання програмного РРО, попереднє програмування товарів, нестворення контрольної стрічки на програмному РРО та механізм компенсації частини штрафних санкцій покупцю (кешбек) скасовано.

Яким чином нашому підприємству змінити звичайний РРО на програмний?

Відповідь: У разі, якщо суб'єкт господарювання у зв'язку із застосуванням програмного РРО вирішив відмовитись від застосування РРО, строк служби якого не закінчився, необхідно скасувати реєстрацію такого РРО у встановленому порядку.

Як працювати, якщо програмний РРО вийшов з ладу або перервався зв’язок із сервером ДПС?

Відповідь: У разі виходу з ладу програмного РРО проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей. Водночас, можна застосовувати резервний РРО.

У свою чергу, на період відсутності зв'язку між програмним РРО та сервером ДПС проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих та виданих на такий випадок сервером ДПС. Але використовувати їх можна не більше 168 годин протягом календарного місяця.

У таких розрахункових документах має бути зазначено, що розрахункова операція проведена у режимі офлайн і такі документи мають зберігатися програмним РРО до моменту отримання від ДПС підтвердження про доставку розрахункових документів.

Протягом години після встановлення зв'язку із сервером ДПС здійснюється передача копій створених програмним РРО розрахункових документів з присвоєними їм у режимі офлайн фіскальними номерами до сервера ДПС. Такі розрахункові документи мають бути передані до моменту передачі електронного фіскального звіту, електронного фіскального звітного чека за день, коли були сформовані такі розрахункові документи.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua.