Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова знижка: для кого і коли?

опубліковано 02 березня 2021 о 08:31

Тематиці податкової знижки, якою можна скористатися в 2021 році, була присвячена гаряча лінія, що відбулася у Новокаховській ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

На запитання абонентів відповідала начальниця Новокаховської ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Галина Серебрянська.

Пропонуємо найцікавіші питання телефонного сеансу та відповіді на них.

Чи може пенсіонер, який оплачує навчання свого онука, отримати податкову знижку?

Право на податкову знижку можуть мати лише ті платники податків, котрі протягом минулого року сплачували на користь закладів освіти за своє власне навчання або навчання члена його сім’ї першого ступеня споріднення, що не отримує заробітну плату. Відповідно до положень Податкового кодексу України членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Усі інші члени сім’ї мають другий ступінь споріднення. Оскільки, дідусь або бабуся не відносяться до першого ступеня споріднення з онуками, то вони не мають права на податкову знижку. 

 

Студент зареєстрований як приватний підприємець, чи має він право на податкову знижку?

Отримати податкову знижку може лише той платник податків, котрий отримував доходи у вигляді заробітної плати у звітному податковому році. Тобто, суб’єкти господарської діяльності - підприємці не можуть скористатися правом на податкову знижку, якщо вони отримують лише доходи від підприємницької діяльності.

Чи має працівник право на податкову знижку за навчання дитини, якщо оплату за навчання здійснювало підприємство, на якому він працює?

Працівник має право на податкову знижку тільки у разі, якщо кошти перераховувались із його заробітної плати за дорученням.

Чинним законодавством встановлено, що за договором доручення одна сторона (повірений) зобов’язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії.

Якщо підприємство за дорученням працівника (на підставі договору-доручення або довіреності) здійснювало перерахування сум коштів з одержаного ним доходу у вигляді заробітної плати за навчання інших членів сім’ї першого ступеня споріднення (дитини), які не отримували заробітної плати, працівник підприємства може скористатися правом на податкову знижку за їх (своєї дитини) навчання.