Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкову знижку на «гарячій лінії»

опубліковано 22 квітня 2021 о 09:17

Тематиці податкової знижки, якою можна скористатися у 2021 році, була присвячена гаряча лінія, що днями відбулася у Новокаховській ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

На запитання платників податків відповідала фахівець відомства Антоніна Веремієнко. Пропонуємо Вашій увазі найцікавіші питання телефонного сеансу та відповіді на них.

Чи маю я право на податкову знижку за здобуття освіти мого сина за кордоном?

Відповідь. Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати, зокрема суму коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення. У Вашому випадку мова йде про навчання сина за кордоном, тому права на податкову знижку за навчання дитини в закордонних навчальних закладах Ви не маєте.  

В який термін мені повернуть суми сплаченого податку на доходи фізичних осіб при застосуванні права на податкову знижку?

Відповідь. Відповідно до норм Податкового кодексу України, сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Я батько, який сплачує кошти за навчання сина у позашкільному закладі освіти. Чи маю я право включити до податкової знижки понесені витрати,  у разі відсутності договору про навчання?

Відповідь. З метою використання права на податкову знижку платник податку може включити фактично здійснені ним витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів позашкільної освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, підтверджені відповідними документами. Зокрема, це копія договору, що ідентифікує заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг (його законного представника) та/або юридична чи фізична особа, яка здійснює оплату. При цьому в договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

Отже, у разі відсутності договору з навчальним закладом жоден з батьків не має права на податкову знижку.

Минулого року я продав автомобіль. Чи потрібно мені в такому випадку сплачувати податок на доходи з фізичних осіб та військовий збір? Якщо так, то у яких розмірах?

Відповідь. Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Дохід, отриманий платником податку від продажу другого об’єкта рухомого майна протягом звітного (податкового) року, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків. Крім того, такий дохід оподатковується і військовим збором – 1,5 відсотки.

Дохід, отриманий платником податку від продажу третього та наступних об’єктів рухомого майна протягом звітного (податкового) року, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором 1,5 відсотки.

Отже, виходячи з вищевикладеного, якщо Ви у 2020 році продали один легковий автомобіль, то такий дохід не підлягає оподаткуванню.

Чи буде оподатковуватись ПДФО дохід від продажу квартири, яка була отримана у спадщину?

Відповідь. Дохід, отриманий від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Однак умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину.

Отже, дохід, отриманий від продажу квартири, яку отримано у спадщину, навіть якщо квартира перебуває у власності менш як три роки, не буде оподатковуватись.