Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інтерв’ю начальника Великолепетиської ДПІ щодо декларування громадянами тогорічних доходів

опубліковано 23 квітня 2021 о 09:07

Нещодавно начальниця Великолепетиської ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Світлана Маленда зустрілася з редактором газети «Таврійські вісті» Світланою Павліченко. Під час зустрічі йшлося про декларування доходів громадян, отриманих у 2020 році.

Деякі питання з інтерв’ю газеті «Таврійські вісті» пропонуємо Вашій увазі.

 Доброго дня, Світлано Василівно! Розкажіть, будь ласка, чи є вже попередні результати декларування доходів мешканцями Великолепетиської та Рубанівської територіальних громад?

Добрий день, шановна пані Світлано! Рада бачити Вас та з радістю відповім на всі питання, які цікавлять наших односельців. Отже, озвучу декілька цифр.

Наразі ми вже отримали 591 декларацію про майновий стан і доходи. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість поданих декларацій зменшилась на 11 відсотків. Проте, вдвічі збільшилася сума податку на доходи фізичних осіб, задекларована на одну декларацію. Якщо минулого року на одну декларацію декларувалась одна тисяча гривень, то в цьому році – майже дві. Найбільше декларацій подали мешканці Катеринівського та Миколаївського старостинських округів. Загальний задекларований платниками податків дохід складає понад 7 млн гривень. Самостійно визначені платниками до сплати в бюджет суми податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб складають понад 1,1 млн гривень. Це на 411 тис. гривень або 37 відсотків більше за показник такого ж періоду минулого року. Суми податкових зобов’язань з військового збору, самостійно визначені платниками, становлять близько 102 тис. гривень. Це на 42 тис. гривень або на 41 відсоток більше попереднього року.

Нагадую громадянам, що у 2021 році останній день подання декларацій для фізичних осіб, які відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України зобов’язані подати декларацію, - 30 квітня. Також звертаю увагу, що главою 11 Кодексу встановлено, що за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовується адміністративна, фінансова та кримінальна відповідальність.

Наразі багато громадян працюють за кордоном. Підкажіть, будь ласка, який документ повинен надати контролюючому органу громадянин - резидент, який отримав іноземні доходи, якщо податки сплачувалися за межами України?

Дякую за питання. Фізична особа – резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування сплачених податків повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

 А якщо громадянин не встигне отримати до 1 травня таку довідку, чи може він продовжити термін подання декларації?

Так, у разі відсутності від державного органу країни, де отримується іноземний дохід, довідки про суму сплаченого податку та збору, він має право подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення терміну подання декларації до 31 грудня 2021 року. 

 Чи потрібно декларувати доходи, отримані від надання репетиторських послуг, які на даний час також є актуальними?

Наразі послугами вчителів-репетиторів користуються більшість батьків, які прагнуть покращити знання дітей, здобуті в школі, або підготувати їх до вступу у ВНЗ. Якщо викладач, який надає послуги репетиторства, не є підприємцем, він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та сплатити податок із таких доходів.

 А який відсоток податку треба буде сплатити з таких доходів?

Доходи від репетиторства оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків і військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.    Суму податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору, зазначену в річній декларації, репетитори мають сплатити до 1 серпня 2021 року.

 Дякую Вам за відповіді. І наостанок: чи будуть найближчим часом які-небудь зміни в роботі податкової служби у сфері оподаткування?

Державна податкова служба України постійно працює над розширенням функціональних можливостей своїх інформаційних ресурсів і є в соціальних мережах та месенджерах. Платники податків мають можливість через месенджери Telegram, Viber та соціальну мережу Facebook отримувати актуальну й необхідну інформацію про податкові сервіси, новини, статті, анонси, роз’яснення, коментарі керівництва та фахівців і багато чого корисного. Тому прошу всіх платників податків Великолепетиської та Рубанівської територіальних громад долучитися до сторінок податкової служби для своєчасного отримання в доступному та зручному для них форматі інформації щодо будь-яких змін із питань оподаткування та роботи відомства.

Користуючись нагодою, звертаюся до громадян із проханням не баритися та подати декларацію про доходи вчасно, не пізніше 30 квітня 2021 року. Для комфорту, економії часу та власної безпеки використовуйте дистанційні комунікації. Таке спілкування під час дії карантину є найбільш раціональним. Бережіть своє здоров’я та заощаджуйте час, користуючись онлайн сервісами податкової служби.

А Вам, пані Світлано, щиро дякую за співпрацю та бажаю нових досягнень у професійній діяльності, реалізації творчих задумів, невичерпної енергії та задоволення від роботи!

 Підписуйтеся на офіційні сторінки ДПС України та Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі в соціальних мережах. З нами ви завжди будете в курсі актуальних новин податкового законодавства.