Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ФОП і декретні: хто має право та нюанси оподаткування

, опубліковано 08 квітня 2021 о 09:13

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що підприємці, які сплачують єдиний соціальний внесок, мають право на отримання лікарняних та декретних виплат.

Такі виплати забезпечуються за рахунок Фонду соціального страхування України.

Правовими підставами отримання таких виплат є Закони України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Щоб отримати лікарняні або декретні виплати підприємцю слід звернутися до Фонду соціального страхування. Коштами Фонду соціального страхування лікарняні оплачуються лише з шостого дня непрацездатності, а декретні – за всі дні перебування в декреті.

При цьому, утримувати податки з отриманих лікарняних та декретних виплат ФОПу не потрібно, адже обов’язок щодо нарахування податку на доходи фізичних осіб за ставкою 18 %, військового збору – 1,5 % та їх сплату до бюджету покладено на Фонд соціального страхування, а на суми лікарняних та декретних, отриманих підприємцем від Фонду соціального страхування, ЄСВ не нараховується.

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі наголошує, що ФОП має право отримувати лікарняні та декретні виплати за рахунок Фонду соцстрахування, за умови сплати ЄСВ та відсутності заборгованості.

Довідково. Згідно з п. 910.1 розд. VIII Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у зв'язку з карантином всі ФОПи мали право не сплачувати ЄСВ за березень, квітень, травень 2020 року та додатково платники єдиного податку І групи – за грудень 2020 року – травень 2021 року.

Проте відповідно до п. 145 розд. XV Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів. Враховуючи зазначене, такі ФОПи мають право за вказані періоди отримати соціальні виплати.