Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи можуть ФОП - платники ЄП, якими протягом календарного року не досягнуто доходу 1320000 гривень, скасувати реєстрацію РРО/ПРРО?

, опубліковано 09 листопада 2021 о 09:11

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на питання платників податків щодо можливості ФОП – платників єдиного податку другої – четвертої груп, обсяг доходу яких склав у 2020 році понад 1 млн грн, але протягом календарного року не досягнуто обсягу доходу 1320 тис. грн, подати заяву на скасування реєстрації реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмного РРО (далі – ПРРО) з метою незастосування РРО та/або ПРРО у всіх наступних податкових періодах протягом їх реєстрації.

Якщо обсяг доходу за 2020 рік фізичними особами – підприємцями платниками єдиного податку другої – четвертої груп перевищив 1 млн грн, то такі платники мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО (далі – ПРРО) при здійсненні готівкових розрахунків у обов’язковому порядку.

Застосування РРО та/або ПРРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Скасування реєстрації РРО/ПРРО є правом суб’єкта господарювання, яке приймається ним самостійно. У разі, якщо такий суб’єкт буде здійснювати діяльність, яка не передбачає обов’язковості застосування РРО та/або ПРРО, то у такому випадку можливо скасувати реєстрацію РРО та/або ПРРО і здійснювати діяльність виключно у безготівковій формі розрахунку за допомогою переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок, через установу банку або внесенням готівки через касу банку, використання банківських терміналів самообслуговування (ПТКС, що належать банкам).

Детально ознайомитися з цим та іншими роз’ясненнями можна в загальнодоступному інформаційно – довідковому ресурсі у розділі 109.02 за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!