Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коригування податкових зобов’язань з податку на прибуток іноземних підприємств

, опубліковано 10 грудня 2021 о 15:15

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що відповідно до п. 103.9 ст. 103 Податкового кодексу України особа (далі – ПКУ), яка виплачує доходи нерезидентові, зобов'язана у разі здійснення у звітному періоді (кварталі) виплат нерезидентам доходів із джерелом їх походження з України подавати контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) звіт про виплачені доходи, утримані та перераховані до бюджету податки на доходи нерезидентів у строки та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Платники податку, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи будь-яку виплату доходу із джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом, зокрема, і доходу, звільненого від оподаткування згідно міжнародних договорів, повинні заповнювати по кожному нерезиденту, якому виплачуються такі доходи, додаток ПН до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, та подавати його до контролюючого органу разом із Декларацією.

Так, за результатами проведення аналізу інформаційних баз даних, наявних в органах ДПС України, було встановлено, що за період з 01.01.2017 по 30.09.2021 доходи нерезидентів декларували 75 підприємств області. Ці компанії виплатили нерезидентам загалом майже 1,7 млрд гривень доходів та сплатили до бюджету 70,6 млн гривень податку на прибутку. Середня ставка оподаткування склала 4,2%.

Разом із тим, згідно з п. п. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 ПКУ під час будь-якої виплати доходу з джерелом його походження з України, здійсненої резидентом або постійним представництвом нерезидента на користь нерезидента, утримується податок за базовою ставкою 15%.

Утримання податку з таких доходів здійснюється з їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Згідно з п. п. 141.4.3 п. 141.4 ст. 141 ПКУ резидент несе відповідальність за повноту та своєчасність нарахування й внесення до бюджету податків, що справляються під час виплати нерезиденту доходів.

Порядок застосування міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування стосовно повного або часткового звільнення від оподаткування доходів нерезидентів із джерелом їх походження з України визначено ст. 103 ПКУ.

Особа (податковий агент) має право самостійно застосувати звільнення від оподаткування або зменшену ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором України на час виплати доходу нерезиденту, якщо такий нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу і є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України (п. 103.2 ст. 103 ПКУ).

Застосування міжнародного договору України в частині звільнення від оподаткування або застосування пониженої ставки податку дозволяється тільки за умови надання нерезидентом особі (податковому агенту) документа, який підтверджує статус податкового резидента згідно з вимогами п. 103.4 цієї статті.

Бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу для цілей застосування пониженої ставки податку згідно з правилами міжнародного договору України до дивідендів, процентів, роялті, винагород тощо нерезидента, отриманих із джерел в Україні, вважається особа, що має право на отримання таких доходів (п. 103.3 ст. 103 ПКУ).

Платники податків застосовують понижену ставку податку при виплаті доходів нерезидентам і самостійно коригують податкові зобов’язання з податку на прибуток іноземних юридичних осіб згідно з вимогами чинного податкового законодавства.

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі рекомендує платникам податків відповідально поставитися до формування звітності та сплати належних сум податкових зобов’язань.

 

Підписатись на сторінку Facebook Державної податкової служби України: https://www.facebook.com/TaxUkraine.

Підписатись на телеграм-канал ДПС: https://t.me/tax_gov_ua.