Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова амністія: про що варто знати?

, опубліковано 22 грудня 2021 о 13:16

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що податкова амністія – це унікальна можливість для громадян легалізувати свої статки, набуті до 1 січня 2021 року, за які з тих чи інших причин не були сплачені податки. Щоб скористатися амністією, необхідно до 1 вересня 2022 року подати одноразову добровільну декларацію та сплатити спеціальний збір із суми «амністованих» доходів. Подати одноразову декларацію можуть як фізичні особи – резиденти, так і нерезиденти, які на момент набуття активів були резидентами України.

Отже, якщо громадянин має у власності активи, з яких не було сплачено податки в періоди до 1 січня 2021 року, він може самостійно прийняти рішення про подання одноразової декларації та бути захищеним державними гарантіями.

Скористатися амністією можуть виключно особи, які є повнолітніми та дієздатними, але при цьому з 2005 року не перебувають чи не перебували на державній службі та не знаходяться під санкціями.

Податкова амністія розповсюджується на активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, корпоративних та майнових прав на об’єкти інтелектуальної власності, рухомого та нерухомого майна в Україні та за кордоном.

Зокрема, об’єктами добровільного декларування можуть бути кошти у національній та іноземній валютах, банківські метали, нерухомість, автомобілі, предмети мистецтва, антикваріат, ювелірні вироби, корпоративні та майнові права на об’єкти інтелектуальної власності, цінні папери, а також інші активи, які були придбані за рахунок доходів, з яких не було сплачено податки.

Розмір податку залежить від того, який актив декларується та де він перебуває. Основна ставка становить 5%. За нею можна задекларувати активи, які перебувають на території України. Якщо активи знаходяться за кордоном, ставка податку становитиме 7%. У разі, якщо декларація подаватиметься з 1 березня 2022 року, ставка зросте до 9%. Для активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики діє ставка 2,5%.

Декларант може обрати варіант зі сплатою податків трьома рівними частинами щорічно, але за дещо вищими ставками. При цьому загальна ставка становитиме 6%, для закордонних активів – 9,5%, якщо декларація подаватиметься до 1 березня 2022 року, і 11,5% – після 1 березня 2022 року, та 3% – для декларування активів у вигляді ОВДП.

Декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування. Більш за те – декларант не повинен підтверджувати джерела своїх доходів. Інформація ж, що міститься у добровільних деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною та не підлягає розголошенню без письмової згоди декларанта, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду.

Декларація подається до Державної податкової служби України безпосередньо платниками через Електронний кабінет. До подання одноразової декларації платник має розмістити кошти в національній або іноземній валютах на спеціальному рахунку, відкритому в банках України.

Особи, які не подадуть декларацію, таким чином повідомляють державі, що в них немає коштів чи майна, з яких не сплачено податки. Тож якщо у майбутньому людина не зможе пояснити походження коштів чи майна, дуже ймовірно, що доведеться сплачувати податки, але вже за іншими ставками.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».