Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості застосування РРО/ПРРО розповіли херсонські податківці підприємцям у Чаплинці та Каланчаку

, опубліковано 18 січня 2022 о 16:55

Фахівці податкової служби області продовжують інформаційно-роз'яснювальну роботу серед підприємців області щодо особливостей застосування РРО/ПРРО та обліку товарних запасів. Сьогодні відбулися тематичні семінари для представників бізнесу та громадськості Чаплинської й Каланчацької територіальних громад.

Заступниця начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Наталія Невдах, під головуванням якої проводилися заходи, під час зустрічей з місцевими підприємцями відзначила, що інформування представників бізнесу про зміни у податковому законодавстві, зокрема, в частині використання касової техніки, забезпечення фахових консультацій і тісної взаємодії з органами місцевого самоврядування й громадськістю ‒ одне з першочергових завдань податкової служби.

Посадовиця нагадала: з 1 січня 2022 року застосовувати РРО або ПРРО при здійсненні розрахунків незалежно від виду діяльності й обсягу доходу та вести облік товарних запасів повинні суб’єкти господарювання ‒ платники податків другої ‒ четвертої груп, які проводять розрахунки в готівковій та безготівковій формах. Звільняються від обов’язку використання касових апаратів спрощенці ‒ платники податків першої групи та ФОПи, які здійснюють роздрібну торгівлю (крім підакцизних товарів) у сільській місцевості.

Окрему увагу підприємців Наталія Невдах звернула на те, що платники єдиного податку, які здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів.

Йшла мова й про особливості застосовування реєстраторів розрахункових операцій ‒ апаратних і програмних. Спікери тренінгу пояснили, що суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний), засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій, та назвали переваги програмних РРО: передача даних до фіскального сервера без послуг еквайєра, відсутність потреби у сервісному обслуговуванні ЦСО, онлайн реєстрація ПРРО в контролюючому органі без додаткових документів та лише в електронній формі тощо.

Програмне забезпечення, розроблене ДПС України, є зручним у використанні і може працювати в режимі офлайн. Встановити безкоштовне ПРРО можна на будь-який гаджет: телефон, планшет, ноутбук.

Семінари пройшли у форматі конструктивного діалогу. Учасники заходів отримали змістовні фахові відповіді на запитання, які їх цікавили, практичні поради та друковані матеріали роз'яснювального змісту.

У разі виникнення запитань щодо застосування РРО/ПРРО, податківці порадили звертатися до фахівців управління податкового аудиту та користуватися ресурсами субсайту Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі. Вся інформація про програмні реєстратори розрахункових операцій розміщена у банері «Програмні РРО» на вебпорталі ДПС України.

 

Додатково повідомляємо, що рахунки для сплати податкових зобов'язань розміщені на субсайті податкової служби області у рубриці «Рахунки для сплати платежів»: https://kherson.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv .

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».