Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Уточнюючі декларації подаються окремо за кожний податковий (звітний) період, що уточнюється

, опубліковано 25 квітня 2024 о 08:44

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що при виправленні помилок, допущених у податковій декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) (далі – Декларація) за минулий податковий період шляхом подання уточнюючої Декларації платнику необхідно надати Декларацію, з відповідною позначкою «Уточнююча» у рядку 1 розд. І «Загальні відомості» (далі – розд. І) Декларації.

Уточнюючі Декларації подаються окремо за кожний податковий (звітний) період, що уточнюється.

У рядку 3 розд. І податковий (звітний) період, за який уточнюється Декларація – ставиться відмітка в одній із клітинок: І квартал, півріччя, три квартали або рік та проставляється рік.

У розділах ІІ «Дохід, що підлягає оподаткуванню» та ІІІ «Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку» уточнюючої Декларації зазначаються правильні показники з урахуванням уточнень наростаючим підсумком.

У рядках 13 – 19 розд. ІV «Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок» уточнюючої Декларації зазначається сума уточнень податкових зобов’язань, яка розраховується шляхом порівняння показників уточнюючої Декларації та Декларації, яка уточнюється, а також сума нарахованого штрафу та пені.

Слід зазначити, що у разі самостійного виправлення платником податків, з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, які припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ст. 50 ПКУ, та пені.

Крім того, Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ доповнено новим п.п. 69.38 відповідно до якого тимчасово, на період з 01 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ст. 50 ПКУ, та пені.

Більше інформації можна отримати в загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі, розміщеному на головній сторінці вебпорталу ДПС або за покликанням: https://zir.tax.gov.ua.