Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи необхідно подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, якщо громадянин отримав у 2013 році у спадщину (подарунок) квартиру від матері?

, опубліковано 08 квітня 2014 о 12:23

За Податковим кодексом України (далі - Кодекс) вартість власності, що отримується у вигляді спадщини та/або подарунку членами сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою (п. 179.2 ст.179 Кодексу). При цьому членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину п.174.3 ст.174 Кодексу.

Дохід у вигляді вартості успадкованого (подарованого) майна у 2013 році, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації про майновий стан і доходи і подається до 1 травня 2014 року. Якщо ж спадкоємець (обдарований) отримав у подарунок нерухоме майно, що оподатковується за нульовою ставкою, то він звільняється від подачі такої декларації.

Тож, дохід у вигляді вартості квартири, отриманої від матері або батька, оподатковується за нульовою ставкою. При цьому податкова декларація про майновий стан і доходи не подається, за умови, що фізична особа, яка отримала таку спадщину (подарунок), у звітному році не отримувала інших доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню