Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Шановні платники податків та громадяни Херсонщини!

, опубліковано 17 квітня 2014 о 14:55

Шановні платники податків та громадяни Херсонщини!

17 квітня 2014 року з 11 год. 00 хв. до 12 год. 00хв. відбулася Інтернет - конференція за участі заступника начальника Головного управління Міндоходів у Херсонській області Валерія Миколайовича Шмурянова на тему: „Особливості декларування доходів громадян, отриманих у 2013 році”

Запрошуємо ознайомитися з відповідями на питання, які були надіслані під час Інтернет - конференції. Дякуємо за питання!

Валерій, м. Нова Каховка

Питання: Чи має право батько на податкову знижку за навчання дитини у закордонному закладі освіти?

Відповідь: Згідно з пп. 166.3.3 ст. 166 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), із змінами та доповненнями, платник податку має право включити до податкової знижки на зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.

Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту - фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті (пп. 166.4.1 ст. 166 ПКУ).

Враховуючи те, що ПКУ регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків та зборів, зокрема визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, права й обов’язки платників податків, компетенцію контролюючих органів, повноваження й обов’язки їхніх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства (п. 1.1 ст. 1 ПКУ), то Кодексом не передбачено права на податкову знижку в частині витрат у вигляді суми коштів, сплачених на користь закордонних закладів освіти.

Олена, м. Скадовск

Питання: Чи подають громадяни України, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, декларацію про майновий стан і доходи?

Відповідь: Громадяни України, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до контролюючого органу декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію). Така декларація подається не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації перевіряє визначене податкове зобов'язання та сплату належної суми податку. У разі відсутності податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, видається відповідна довідка, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Зазначений обов’язок щодо подання податкової декларації платниками податку-резидентами, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, визначено п. 179.3 ст.179 розд.ІV Податкового кодексу України.

Екатерина, м. Херсон

Питання: Должен ли гражданин подавать налоговую декларацию об имущественном состоянии и доходах при получении в 2013 году процентов, начисленных на текущий или депозитный (вкладной) банковский счет?

Відповідь: Згідно Перехідних положень Податкового кодексу, норма щодо включення доходу у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок набирає чинності з 1 січня 2015 року,

Отже, фізичні особи – громадяни при заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи, яка подається до 1 травня 2014 року, мають право не відображати доходи у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок.

При цьому податкова декларація про майновий стан і доходи не подається, за умови, що фізична особа у звітному 2013 році не отримувала інших доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню.

 

Катерина Олександрівна, м. Херсон

Питання: Де можна ознайомитися з інструкцією по заповненню декларації про майновий стан і доходи?

Відповідь: Нова форма декларації про майновий стан і доходи та інструкція по її заповненню затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 11.12.2013 №793.

Ознайомитись з інструкцією по заповненню декларації можна на суб-сайті територіальних органів Міндоходів у Херсонській області за посиланням:

http://minrd.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/62986.html

 

Кирил, м. Херсон

Питання: Необходимо ли подавать годовую налоговую декларацию об имущественном состоянии и доходах, если я получила в 2013 году в наследство (подарок) квартиру от матери?

Відповідь: Згідно розділу ІV Податкового кодексу України (далі – Кодекс) вартість власності, що отримується у вигляді спадщини та/або подарунку членами сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого ступеня споріднення оподатковується за нульовою ставкою (п. 179.2 ст.179 Кодексу). При цьому згідно з пп.14.1.263 ст.14 Кодексу членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину п.174.3 ст.174 Кодексу.

Дохід у вигляді вартості успадкованого (подарованого) майна у 2013 році, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається до 1 травня 2014 року. Якщо ж спадкоємець (обдарований) отримав у подарунок нерухоме майно, що оподатковується за нульовою ставкою, то він звільняється від подачі такої декларації.

Отже, дохід у вигляді вартості квартири, отриманої від матері або батька, оподатковується за нульовою ставкою. При цьому податкова декларація про майновий стан і доходи не подається, за умови, що фізична особа, яка отримала таку спадщину (подарунок), у звітному році не отримувала інших доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню.

 

Анастасія, бухгалтер, м. Херсон

Питання: З якого періоду надається податковий розрахунок № 1ДФ подається за новою формою?

Відповідь: Наказом Міністерством доходів і зборів від 21.01.14 №49 затверджено форму податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ).

Нагадаємо, що Податковий розрахунок ф. № 1ДФ подається окремо за кожний квартал (податковий період) протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу. Окремий Податковий розрахунок за календарний рік не подається. Вперше Податковий розрахунок за формою, затвердженою Наказом №49, слід подати за І квартал 2014 року.

У новій формі додані 4 нових ознаки доходів: коди (179-183) - доходи від продажів продукції тваринництва, доходи від брухту дорогоцінних металів, доходи від операцій з конвертації цінних паперів, доходи від операцій з валютними цінностями (крім цінних паперів), інвестиційний прибуток від операцій з борговими зобов'язаннями НБУ та казначейськими зобов'язаннями України.

Податковий розрахунок подається податковими агентами в один із таких способів:

засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо використання електронного цифрового підпису відповідальної особи податкового агента;

на паперовому носії разом з електронною формою на електронному носії інформації;

на паперовому носії, якщо кількість рядків у податковому розрахунку не більше п'яти.

 

Максим, студент, м. Херсон

Питання: Якщо студент зареєстрований як приватний підприємець, чи має він право на податкову знижку?

Відповідь: Отримати цю знижку може лише той платник податків, котрий отримував доходи у вигляді заробітної плати у звітному податковому році.  Суб’єкти господарської діяльності – фізичні особи не можуть скористатися правом на податкову знижку, якщо вони отримують лише доходи від підприємницької діяльності.

 

Олександр Миколайович, м. Херсон

Питання: Які документи необхідно мати при подачі декларації про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки на навчання, якщо декларацію подають батьки?

Відповідь:

-  ксерокопія та оригінал договору з навчальним закладом;

- ксерокопії та оригінали квитанцій про сплату за навчання у 2013 році;

- ксерокопія та оригінал свідоцтва про народження дитини;

- ксерокопія та оригінал ідентифікаційного номеру дитини;

- ксерокопія та оригінал ідентифікаційного номеру батьків;

- довідка про нараховану заробітну плату, утриманий податок на доходи фізичних осіб та єдиний соціальний внесок.

У декларації слід зазначити (підтвердити), що другий з батьків не користується правом на податковий кредит на таке навчання.

 

Ірина, м. Цюрупинськ

Питання: Який термін повернення податку на доходи фізичних осіб платнику податку внаслідок застосування права на податкову знижку?

Відповідь: Відповідно до норм Податкового кодексу України сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації (п.179.8 Податкового кодексу України).