Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За яких умов надається податкова знижка на навчання? Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати платник до контролюючого органу, щоб скористатись правом на таку податкову знижку?

, опубліковано 16 квітня 2014 о 14:31

Громадяни, які в 2013 році платили за своє навчання або навчання члена своєї сім’ї першого ступеня споріднення на користь закладів середньої професійної або вищої освіти, мають право на податкову знижку, тобто компенсацію вартості понесених витрат з оплати навчання, порядок і умови надання якої передбачені ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації (п.п.166.1.2 п.166.1 ст.166 ПКУ).

Нормами ПКУ встановлено: загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п.164.6 ст.164 ПКУ.

Фізична особа, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання, на вимогу контролюючого органу, крім декларації про майновий стан і доходи, надає: відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери; договір з навчальним закладом; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення);тощо.

Для прискорення проведення контролюючим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до контролюючого органу копії зазначених документів.