Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які доходи від продажу сільськогосподарської продукції необхідно декларувати?

опубліковано 24 квітня 2014 о 10:04

Відповідно до п. 165.1.24. Податкового Кодексу в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника податку не включається доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, вирощеної, відгодованої, виловленої, зібраної, виготовленої чи переробленої безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих йому в розмірах, установлених Земельним кодексом України для ведення:

- садівництва та/або будівництва житлового будинку;

- особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені на місцевості, сукупний розмір яких не перевищує 2 га.

Тобто, у випадку продажу херсонцем іншому громадянину самостійно вирощеної сільськогосподарської продукції на земельних ділянках, наданих йому в розмірах, установлених Земельним кодексом України, такі доходи не підлягають оподатковуванню податком на доходи фізичних осіб і не відображаються в річній податковій декларації про майновий стан і доходи. При цьому, розмір земельної ділянки можна підтвердити даними, зазначеними в довідці за формою 3 - ДФ.

У випадку якщо розміри земельних ділянок перевищують норми, встановлені Земельним кодексом України, такі доходи включаються платником податків у загальний річний оподатковуваний дохід, підлягають відображенню в декларації про майновий стан і доходи за результатами звітного податкового року та оподатковується.

ДПІ у м. Херсоні нагадує, що податкову декларація про майновий стан і доходи, отриманих громадянами у 2013 році, необхідно подати до 1 травня 2014 року.