Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв'язку „Гаряча лінія” на тему “Декларування доходів є конституційним обов’язком кожного громадянина України”

опубліковано 03 квітня 2020 о 10:48

З початку 2020 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року. З метою роз’яснення найбільш актуальних питань, пов’язаних з декларуванням ГДРІ відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Новокаховського управління Галиною Ющенко було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія».

В ході спілкування з громадянами було надано відповіді на всі питання. Наводимо найцікавіші з них.

Доброго дня, чи буде оподатковуватись ПДФО дохід від продажу квартири, яка була отримана у спадщину?

Дохід, отриманий від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Однак умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину. Отже, дохід, отриманий від продажу квартири, яку отримано у спадщину, навіть якщо квартира перебуває у власності менше трьох років, не буде оподатковуватись.

Доброго дня, скажіть будь ласка, чи потрібно подавати податкову декларацію про майновий стан та доходи вчителю який у минулому році надавав репетиторські послуги?

До репетиторських послуг належить підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових, дипломних робіт тощо. Вчителі та викладачі, які у минулому році надавали репетиторські послуги, але не були зареєстровані як суб’єкти господарської діяльності, зобов’язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та задекларувати їх шляхом подання до органів ДПС декларації про майновий стан і доходи.

Чи декларуються кошти, отримані з-за кордону?

Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача. В цьому разі громадянин зобов'язаний подати річну податкову декларацію. Дохід оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором 1,5%. Сума іноземного доходу перераховується у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент отримання таких доходів.

Скажіть, протягом якого періоду повернуть суму, визначену у податковій декларації внаслідок застосування податкової знижки?

Відповідно до пункту 179.8 статті 179 Податкового кодексу України: сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження Податкової декларації.