Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що необхідно для оформлення податкової знижки на навчання

опубліковано 28 травня 2020 о 15:45

Новокаховське управління Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує , що згідно з пп. 170 п. 1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, — документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку — резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом, та відповідно до пп. 3 п. 3 ст. 166 ПКУ визначено, що сума коштів, витрачена на отримання середньої професійної або вищої освіти платником податків та/або членом його сім'ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати, підпадає під податкову знижку.

Повернути податкову знижку можна лише за рік, що минув, отримати податкову знижку можуть батьки студентів-контрактників, або працюючі студенти. Слід зазначити, що витрати на навчання за кордоном в розрахунок податкової знижки не включаються.

Документи необхідні для отримання податкової знижки на навчання:

            - декларація про майновий стан і доходи;

            - копія паспорта особи, яка подає декларацію;

            - копія ідентифікаційного коду особи, яка подає декларацію;

            - копія паспорта студента;

            - довідка з навчального закладу про період навчання, кількість навчальних місяців, в звітному (календарному) році та суми сплачених коштів за вказаний період;

            - копії квитанцій та/або платіжних доручень щодо сплати за навчання в звітному періоді;

            - довідка про заробітну плату (форма №3) за звітний період, з обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із заробітної плати та суми пільги, якщо є;

            - довідка про склад сімї з органу місцевого самоврядування;

            - копія документу із зазначенням реквізитів для перерахування коштів;

            - заява на перерахування коштів;

            - копія договору про навчання;

            - копія свідоцтва про народження студента.

Отримати відшкодування (податкову знижку) за видатками на освіту, отриману в 2019 календарному році, можна до 31 грудня 2020 року включно.

Нагадуємо, що декларацію про майновий стан і доходи можна подати скориставшись електронним сервісом ДПС «Електронний кабінет».