Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» на тему: «Земельний податок з громадян» у Великоолександрівській ДПІ

опубліковано 30 липня 2020 о 08:38

У Великоолександрівській ДПІ Новокаховського управління Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Земельний податок з громадян»

На запитання платників відповідала в.о. начальника Великоолександрівської ДПІ Світлана Оробець.

Як сплачувати податок, якщо будівля розташована на земельній ділянці перебуває у користуванні кількох фізичних осіб?

Відповідь. Згідно з пп. 286.6 статті 286 ПКУ за земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

Протягом року право власності на земельну ділянку перейшло іншому власнику. Хто має сплатити земельний податок?

Відповідь. У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року, земельний податок сплачується попереднім власником за період з 01 січня цього року до початку того місяця, у якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником - починаючи з місяця, у якому у нового власника виникло право власності (пп. 286.5 статті 286 ПКУ).

Що робити у разі виявлення розбіжностей між даними контролюючого органу та даними платника земельного податку?

Відповідь. Фізичні особи — платники  майнових податків мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою (власники земельних ділянок — до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки) для проведення звірки даних.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником плати за землю на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою, а також у разі зміни розміру ставки плати за землю контролюючий орган  проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення — рішення вважається скасованим (відкликаним).