Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань погашення податкового боргу у Бериславській ДПІ

опубліковано 31 липня 2020 о 08:43

У Бериславській ДПІ Новокаховського управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Погашення податкового боргу, заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».  

На запитання платників відповідав начальник Бериславської ДПІ Валентин Кондратенко.

Як списати борг з ЄСВ підприємцю , який обрав загальну систему оподаткування та не здійснював діяльність у 2017-2020роках?

Відповідь. У "сплячих" ФОП ще є можливість скористатися шансом і списати борг з ЄСВ, який утворився за 2017-2020 роки.

Аби списати борг недіючому ФОП обов'язково до 31 серпня 2020 року (90 днів від дати набрання чинності Законом № 592) необхідно подати:

- підприємцям, які обрали загальну систему оподаткування - держреєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи заяву про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності;

- особам, які провадять незалежну професійну діяльність - до податкового органу за основним місцем обліку заяву про зняття з обліку як платника ЄСВ.

Також, обов`язково слід написати до податкової інспекції за основним місцем обліку заяву про списання боргу, подати звітність з ЄСВ та податкові декларації про майновий стан та доходи за 2017 -2020 роки, якщо вони не були подані раніше.

Отримавши відповідні відомості, податковий орган впродовж 15 робочих днів проведе камеральну перевірку, за результатами якої прийме рішення про списання суми боргу або про відмову.

Рішення про відмову від списання суми боргу може бути прийнято, якщо платник податків у 2017-2020 роках отримав дохід або суми боргу були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті.

Що робити , якщо ФОП - єдинник має борг понад 1020 гривень?

Відповідь. Податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений Податковим кодексом України (далі – ПКУ) строк, та непогашеної пені (пп. 14.1.175 ПКУ).

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-IX (далі – Закон № 466) внесено зміни до пп. 298.2.3 ПКУ.

Цими змінами визначено суму податкового боргу, наявність якого зобов’язує, зокрема, ФОПа-єдинника перейти на загальну систему оподаткування.

Так, відповідно до пп. 8 пп. 298.2.3 ПКУ платники єдиного податку за наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абз. третім п. 59.1 ПКУ (17 грн. х 60 = 1020 грн.), на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Отже, за наявності податкового боргу більш ніж 1020 грн. на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів фізичні особи –підприємці – платники єдиного податку зобов’язані змінити систему оподаткування на загальну.

Чи може фізична особа — громадянин, не зареєстрована суб’єктом господарювання, переглянути інформацію про наявність податкового боргу?

Відповідь. Фізична особа — громадянин, яка не є суб’єктом господарювання, може отримати інформацію про наявність (відсутність) податкового боргу, скориставшись Електронним кабінетом, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

У приватній частині Електронного кабінету режим «Стан розрахунків з бюджетом» надає користувачу Електронного кабінету доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника).

При цьому червоним кольором позначено суми заборгованості перед бюджетом.

Вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг або через Інтегровану систему електронної ідентифікації — id.gov.ua (MobileID та BankID).