Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія»: у Скадовській ДПІ відповідали на актуальні питання щодо ПРРО

, опубліковано 18 червня 2021 о 08:08

У Скадовській ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Застосування ПРРО. Актуальні питання».

З платниками податків спілкувалась начальник ДПІ Уляна Москалик.

Пропонуємо до вашої уваги відповіді на запитання, що надійшли під час «гарячої лінії».

У випадку проведення розрахунків виключно в безготівковій формі, чи потрібно підприємцю реєструвати касовий апарат?

Відповідь. Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі шляхом перерахування коштів за товар чи послугу банківським переказом на розрахунковий рахунок продавця через установу банку чи внесення готівки через касу банку, не зобов'язані застосовувати РРО.

Чи можна використовувати ПРРО при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним?

Відповідь. Згідно з п. 1 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (далі – ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Отже, використання ПРРО при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється.

Чи потрібно суб’єкту господарювання щоденно друкувати на РРО фіскальні звітні чеки та забезпечувати їх зберігання в КОРО?

Відповідь. Так, друкування на РРО фіскальних звітних чеків та забезпечення їх зберігання в КОРО є обов’язком суб’єкта господарювання. Відповідно до п. 9 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».