Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нюанси оподаткування підприємництва обговорювали під час «гарячої лінії»

, опубліковано 22 травня 2024 о 12:14

У Херсонській ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Оподаткування діяльності фізичних осіб - підприємців». 

На запитання платників податків відповідала заступниця начальника Херсонської ДПІ Тетяна Гайворонська.

Наводимо питання, які обговорювались під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Питання 1. Чи сплачує земельний податок ФОП – платник ЄП за земельні ділянки, які надавалися їй як фізичній особі та використовуються для ведення бізнесу?

Відповідь. Від сплати земельного податку звільняється фізична особа – підприємець – платник єдиного податку:

першої – третьої груп  –  за земельні ділянки, що використовуються  такою особою за призначенням для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування);

четвертої групи, за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

Питання 2. До якого органу треба подати заяву про перехід на спрощену систему у разі зміни місця проживання з території, на якій ведуться активні бойові дії, на іншу територію України?

Відповідь. Фізична особа – підприємець у разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району, або у разі зміни місцезнаходження (місця проживання) з території, на якій ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, на іншу територію України, подає заяву про перехід на спрощену систему оподаткування до контролюючого органу за основним місцем обліку, тобто за новим місцезнаходженням.